Kütahya Bağlama Kursu

Bağlama kursu okuma yazma bilen 8 yaş ve üzeri için (görev ve sorumluluk bilmesi açısından) uygundur.

Derslerimizde ki öncelikli amaç öğrencilerin yaşına ve müzik zevkine uygun şarkı – türkü repertuarı hazırlarken temel müzik bilgilerini de öğretmektir. Öğrenci derslerde performans için zorlanmaz, müziğin temel dinamiklerini öğrenmesi hedeflenir.

Bağlama çalmayı öğrenmek zor mu diye endişe ederek öğrenme arzunuzu sürekli erteliyorsanız bunu yapmanıza gerek olmadığını hemen söyleyelim. Bağlama yalnızca biraz ilgi isteyen bir enstrümandır. Eğer bağlama çalmak için yeterli oranda pratik yapar, enstrümanınızla aranıza uzun mesafeler ve zaman boşlukları koymazsanız kısa sürede öğrenebilirsiniz.

Aşağıda bağlama çalacaklara tavsiyeler vererek süreci sizin için kolaylaştırabileceğini umduğumuz bağlama egzersizlerinden bahsettik. 

Bağlama Öğrenmeniz İçin Önerilerimiz

Bağlama çalmanın zorlukları ile baştan mücadele etmek için günlük çalışma sürenizin en az 3’te birini eğitmeninizin önerdiği egzersizlere ayırın.Sevdiğiniz şarkıların nakarat bölümlerini birer egzersiz haline dönüştürebilir, farklı teknikleri burada deneyebilirsiniz.Kısa sürede ustaca bağlama çalmak için sesleri temiz çıkarmaya önem verin. Özellikle perde çalışmalarında notaları sesinizle tekrar etmeniz ve seslerin temiz çıktığından emin olmanız katkı sağlayabilir.

Çarpma, tril, çekme ve kaydırma gibi başlıca teknikleri öğrenme aşamasında günde ekstra yarım saati bu tekniklerle yapacağınız egzersizlere ayırın.Bağlama çalmaya yeni başlayanlar için en kolay öğrenme metodu şarkılardır. Özellikle basitten zora doğru giden bir bağlama öğrenme listesiyle egzersiz yapabilirsiniz.

Bağlama çalmayı kolaylaştırmak için yapabileceğiniz şeylerden bir diğeri de enstrümanınızı elinize almadan önce solfej çalışması yapmak olabilir. Böylelikle nota okuma hızınızı da artırabilirsiniz.Bağlama çalarken özellikle tuşe üzerindeki parmakların konumu son derece önemlidir. Egzersizlerinizde baş parmağınızı daima klavyenin arkasında, diğer parmaklarınızı ise klavyeye doğru eğimli tutarak bu parmak pozisyonlarını alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Eğer işin henüz başındaysanız bağlama çalmak zor mu diye endişelenmeniz son derece doğaldır. Ancak bağlama çalmayı öğrenmek zor mu diye endişelenmek yerine harekete geçmek bağlama çalmanın zorlukları ile çok daha kolay başa çıkmanızı sağlayacaktır. Bu anlamda deneyimli bir eğitmenle birlikte çalışmak özellikle başlangıç seviyesinde hem süreci daha kolay atlatmanızı hem de temelinizi yanlış bilgiler üzerine inşa etmemenizi sağlar. 

Bağlama kursu öncesinde kursiyerlerimizin seviyesini tespit ettiğimizi ve kurs boyunca da gelişimlerini yakından takip ettiğimizi vurgulamak isteriz. Böylelikle her zaman eksiklerinize ve ihtiyaçlarınıza odaklanan bir ders programı oluşturabilmekte, size en çok katkı sağlayacak konuların daha fazla üzerinde durmaktayız. Bu sayede öğrencilerimizin aklındaki bağlama çalmak zor mu gibi soru işaretlerini gidermekte, doğru yöntemle aşılamayacak zorluk olmadığını her adımda yeni baştan kanıtlamaktayız. Siz de beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza en uygun bağlama kursu için eğitim danışmanlarımızla görüşün, müzik yolculuğunuza daha fazla vakit kaybetmeden başlayın…


Bağlama Anadolu’da kullanılan telli, uzun saplı ve şişkin gövdeli bir çalgıdır. Atası kopuz dur. Yazılı kaynaklar kopuzu, bin yıl öncesine kadar götürebilmektedir. Kopuz hakkında tesadüf edilen ilk metinler, Uygur Türklerine aittir. Bu metinleri inceleyen Pelhut, bir metinde Uygur Türklerinin İdikut adı verilen hükümdarlarından Bökü Kağan’ın gayet güzel kopuz çaldığını ifade etmiştir. İlk Türk kopuzunun göğüs kısmı deriden imal edilmiştir. Sapında perdeler bulunmaktadır ve telleri at kılından yapılmıştır. Tarihçi Hammer, kopuzun ahşap göğüs kısmının XVI. yüzyılda Anadolu Türklerince yapıldığını belirtir. Ataman’a göre,  uzun saplı armudi veya üç kenar gövdeli olup,önceleri perdesizken Anadolu’ya gelişle birlikte bağırsak ya da at kılından yapılan telleri madeni tele dönüşmüş, sapına perdeler bağlanmış bir çalgıdır.


Bağlama kursları öğretmen eşliği ile bireysel olarak yapılmaktadır. Nota eğitimi ile paralel yürütülen bir bağlama müfredatı işlenmektedir. Küçük yaş grubu öğrencilerde çocuğu sıkmayan, eğlenceli ve dikkat çekici farklı bir ders programı izlenmektedir. Farklı yaş grupları göz önünde bulundurularak hazırlanan müfredatlarda klasik bağlama metodları ile birlikte modern teknikler ve popüler türkülere de yer verilmektedir


Bağlama Kursunun Faydaları

Konsantrasyon süresini ve odaklanmayı arttırır.Geniş repertuarı ile Türk halk kültürünü tanıtır ve aşılar .Problem çözme becerisi kazandırır.İnce motor becerilerini kuvvetlendirir.Müzikal işitme ve ritimsel algılama duygusunu geliştirir.Sonuç değil süreç odaklı bir yaşam tarzı benimsetir.


Bağlama gerçek bir Türk enstrümanıdır. Bağlama öğrenmek isteyen öğrencilerimiz, genelde bağlamayla çalınan Türk ezgilerini günlük hayatta dinledikleri için, bu ezgilere karşı kulak aşinalığı kazanırlar. Bunun üzerine alanında uzman bir hocayla doğru bir şekilde öğrenim gören kursiyerlerimizin, bağlamanın armonisini, dinledikleri eserlerin tuşe üzerindeki notalarını hemen kavrayıp, bağlamayı kısa bir sürede çalmaya başlayabileceklerdir. Tabi çalmaya başlama hızı, öğrencinin disiplinli ve programlı bir şekilde çalışmasını gerektirecektir.

Bağlama Kursuna Başlamak İçin Kaç Yaşında Olunmalıdır?

Bağlama yurdumuzun bir çok yöresinde o kadar yaygındır ki çocuklar daha anne karnında iken ezgilerine kulak aşinalığı kazanmakta ve 4-5 yaşlarında bağlama çalmaya başlamaktadır.


Bağlama Eğitiminde Neden Biz?

Bağlama eğitimi diğer enstrümanlar gibi özenli ve motivasyon gerektiren bir öğrenme ve çalışma sürecini gerektirmektedir. Bu süreçte, öğretmen en etkin faktör olup, öğrenciyi motive eder ve öğrenciye doğru kaynaklar sunar. Yanlış bir öğretim tekniği söz konusu olduğunda, kursa büyük bir arzu, istek ve motivasyon ile gelen kursiyerlerimizin bütün heveslerinin kaçtığı ve öğrenme süreçlerinin aksadığı aşikardır. Size öğrenmesi en kolay öğretim yöntemini, en uygun fiyatla profesyonel kadromuzla sunuyoruz!


Bağlama derslerimiz kurumumuzda alanında uzman eğitmenlerimiz ile bireysel veya grup dersi olarak yapılmaktadır. Nota eğitimi ile paralel olarak yürütülen, öğrencilerin kısa sürede enstrümanında uzmanlaşmasını hedefleyen ve her yaş grubuna özel müfredat işlenmektedir. Küçük yaş grubu öğrencilerimiz için uygulanan programlarımızda: çocuğu sıkmayan, ilgi çekici ve eğlenceli bir metot izlenerek, öğrencilerimizi eğitim ve öğretim hayatlarında da bir adım yukarı taşımayı hedeflemekteyiz.

Profesyonel Eğitim

Kütahya Sanat ile Profesyonel Müzik Kursları

Piyano Kursu

Gitar Kursu

Keman Kursu

Bağlama Kursu

Yan Flüt Kursu

PSP Eğitimi